“De neclintit” este numele noii serii de predici pe care pastorul Cristian Sonea a început-o de curând la BBSO. Predicile sunt inspirate din cartea 2 Timotei – ultima scrisoare a marelui apostol Pavel către mai tânărul său ucenic, Timotei. Mergem la pas prin carte, verset cu verset, chiar cuvânt cu cuvânt. Citim de două ori, ba și de trei ori unele cuvinte, căutăm definiții și diverse interpretări ale lor.

Duminica aceasta am zăbovit asupra versetelor 9 și 10 din capitolul 1, din care s-au desprins 4 idei fundamentale. Una dintre ele este aceea că Domnul Cristos ne-a chemat pe noi, pe fiecare, la o viață sfântă. Dar ce se înțelege prin sfințenie?

Acum aproape trei sute de ani, în 1729, doi studenți de la Universitatea Oxford, John Wesley și fratele său Charles, au ales să își măsoare sfințenia examinându-și viața și inima zilnic, adresându-și cu rigurozitate câteva întrebări. Curând,  li s-au alăturat și alți tineri. Prin perseverența lor în practica sfințeniei, acea mână de studenți a ajuns să influențeze o generație întreagă de oameni. Curios care sunt întrebările pe care acești tineri și le adresau zilnic?

IATĂ întrebările:

 

 1. Creez conștient sau inconștient, impresia că sunt un om mai bun decât sunt în realitate? Cu alte cuvinte, sunt eu ipocrit/ă?
 2. Sunt sincer/ă în faptele și cuvintele mele sau exagerez?
 3. Spun altora secrete care mi s-au încredințat mie?
 4. Sunt o persoană de încredere?
 5. Sunt eu sclavul hainelor, al prietenilor, al muncii sau al obiceiurilor?
 6. Îmi plâng de milă sau mă auto-îndreptățesc?
 7. Dau timp zilnic Bibliei să îmi vorbească?
 8. Iubesc rugăciunea?
 9. Când am vorbit ultima oară cu cineva despre credința mea?
 10. Cer înțelepciune pentru felul în care cheltui bani?
 11. Mă culc la timp? Mă trezesc la timp?
 12. Este vreun domeniu în viața mea în care nu Îl ascult pe Dumnezeu?
 13. Insist să fac ceva pentru care conștiința mă mustră?
 14. Sunt înfrânt în vreun domeniu din viața mea?
 15. Sunt gelos, critic, iritabil?
 16. Cum petrec timpul liber?
 17. Sunt eu o persoană mândră?
 18. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că nu sunt ca alți oameni, așa cum au făcut fariseii?
 19. Mă tem de cineva, detest pe cineva, critic pe cineva, am resentimente față de cineva? Dacă da, ce fac pentru a remedia situația?
 20. Mă plâng tot timpul?
 21. Este Cristos real pentru mine?

Poate lista ți se pare lungă. Sau poate unele întrebări ți se par nerelevante. Totuși, te provocăm să discuți aceste întrebări într-un grup mic de oameni care îl iubesc pe Isus și doresc să trăiască o viață de sfințenie.